Var tredje ung rädd att förlora jobbet på grund av coronaviruset

Oron över att bli smittad av coronaviruset stiger bland den svenska befolkningen. Varannan person anger nu att hen är rädd för att bli sjuk, vilket är en ökning med 16 procentenheter på bara en vecka.

Men det är inte bara smittan som skrämmer det svenska folket. Tomma gator, hemmajobb, inställda resor och avbokade planer gör också att konsumtionen och livshjulet plötsligt ser annorlunda ut. 17 procent är idag oroliga för att mista sin anställning till följderna av coronaviruset. Den yngre målgruppen, 18-29 år, är de som oroar sig allra mest där var tredje person är rädd för att bli uppsagd.

Förra veckan litade endast var tredje person på att den svenska sjukvården skulle klara av att hantera ett coronautbrott. Denna vecka har siffran sjunkit ytterligare och nu tror enbart var fjärde person på den svenska sjukvårdens förmåga att klara av smittan.

55 procent känner däremot att de själva har tillräcklig kunskap om viruset och dess smitta. På en vecka har svensken agerat ännu mer för att skydda sig mot corona. Under vecka tio hade fyra av tio (38 procent) bunkrat mat, köpt handsprit, ställt in resor eller valt att stanna hemma från jobb/skola. Idag, en vecka senare, har sex av tio (62 procent) agerat.

Under förra veckan valde regeringen att ställa in alla evenemang över 500 personer i publiken. Ett bra beslut visade sig 87 procent av den svenska befolkningen tycka. Det har även pågått mycket diskussion kring om skolorna ska vara öppna eller inte. Här tycker 36 procent att de ska stängas och i målgruppen 18-29 år menar varannan person att skolorna bör hållas stängda.

Förra veckan (vecka 10) uppgav 70 procent att coronaviruset utbredning kommer påverka den ekonomiska utvecklingen i landet. Idag, en vecka senare, har den siffran ökat till 85 procent.

Om undersökningen

Origo Group, ett av Sveriges ledande undersökningsföretag, har har samlat in 1007 svar via en riksrepresentativ webbpanel. Målgruppen är boende i Sverige och är i åldern 18-84 år. Undersökningen är gjord under mars 2020.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev