När drevet eller varumärkeskrisen kommer

GRATIS GUIDE ATT LADDA NER

Hur hanterar man eventuella varumärkeskriser och hur kan man bygga upp förtroendet igen?

Att hantera varumärkeskrisen är en viktig och utmanande uppgift. I denna guide bjuder vi på 7 steg och strategier för att hantera en varumärkeskris och återuppbygga förtroendet.

I en orolig och miljöhotad värld där konsumenter, användare och intressenter blir mer medvetna om sina val krävs det av er som verksamhet och varumärke att ni har ett stabilt rykte och förtroende hos målgruppen, medarbetare och intressenter om ni vill vara en spelare att räkna med på er marknad på lång sikt. Företag som sysslar med “greenwashing” och influencers som begår moralfel hängs ut i media – medarbetare vittnar och talar ut. Att vi befinner oss i en “cancel-kultur” blir mer och mer vedertaget och Gen Z, som karakteriseras av att hålla etik- och moralfrågorna kärt, är på sin vakt.

När varumärkeskrisen kommer tenderar den att slå lite hårdare än förut – därför har vi samlat 7 steg för när krisen är framme och förebyggande tips till hur ni kan säkra strategin samt bygga upp förtroendet igen.

Hur agerar ni när krisen kommer? Ta ett möte och och utse ansvariga enligt den bifogade checklistan redan idag – så har ni en plan om krisen slår till imorgon.

Ja, jag vill ha guiden






På 15 minuter lär du dig om:

  • Cancelkulturens påverkan på varumärken
  • Snabb och proaktiv kommunikation
  • Ansvar och ursäkter
  • Kommunikation genom olika kanaler
  • Hantering av ryktesspridning och falsk info
  • Samarbete med intressenter och påverkare
  • Implementering av förändringar och förbättringar
  • Vikten av att mäta och följa upp
  • Budskapsdokument och krisstab

Vill du veta mer?

Maria
Hildell

Ansvarig Varumärkesundersökningar

+46 709 581030 maria.hildell@origogroup.com

Fler guider

Så arbetar dessa företag insiktsdrivet - och når framgång

Ta reda på hur Amazon, Swedavia, ICA, Essity, SKR, White Arkitekter, Jula och Kalmarhem jobbar med insikter genom att ladda vår senaste guide!
läs mer

Checklista till nöjes- & besöksnäringen i sommartider

Turist, Javisst! 8 checkboxar med info och tips som lotsar dig som är verksam inom nöjes- och besöksnäringen till en bättre kundupplevelse i sommar, semestertider och högsäsong.
läs mer
Ex-rapport därför vill medarbetarna byta arbetsplats

Orsaker som får medarbetarna att byta jobb

64 procent av svenskarna funderar på att byta jobb under 2023? Pengar och önskan om en högre lön toppar anledningarna. Har du koll på vilka faktorer, förutom förhöjd lön, som kan göra att medarbetare vill stanna kvar på arbetsplatsen? Och vad kan få fler talanger att söka sig till just er?
läs mer