Kundundersökning

Ingen business utan kunder

Nöjda kunder ger lönsamhet

Konkurrensen om kunder och användare är tuff och det är inte alltid självklart vad som i slutändan avgör om ni blir valda. Men även det som inte är självklart går att ta reda på. Och det är värt det!

Facts:

  • Nöjda kunder och användare ger lojalitet och lönsamhet
  • Missnöjda kunder och användare drar vidare
  • Deras åsikter kan bli nya affärsmöjligheter

 

Jag vill veta mer och göra en kundundersökning!


ai robot origo group cx

din uppfattning behöver inte stämma överens med kundens

Därför borde alla verksamheter göra kundundersökningar

Vill man veta vad kunderna och användarna har för önskemål, behov och förväntningar så finns inget bättre sätt än att fråga dem. Att tro sig veta utan att fråga är riskfyllt eftersom interna uppfattningar sällan stämmer överens med verkligheten. Risken för dikeskörning är stor!

Med en kundundersökning lär ni känna era kunder och användare på djupet, får insikter om deras behov och drivkrafter samt på vilket sätt ni skapar ett värde för dem. Med den kunskapen blir det enklare att fatta beslut om insatser som rör till exempel förbättrad kundnöjdhet, lojalitet, prissättning och erbjudanden.

Att göra kundundersökningar visar att ni bryr er om vad era kunder och användare tycker och tänker om er.

Lojala kunder & användare är helt enkelt bäst

  • De köper igen och köper mer
  • De rekommenderar er till andra
  • De är mindre benägna att leta efter alternativ
  • De är svårare för era konkurrenter att nå

Höjdpunkter och lågvattenmärken blir startpunkt för förbättringsåtgärder

När vi på Origo Group genomför en kundundersökning så utgår vi ifrån att era kunder och användare är experter på sin egen upplevelse. Vi bygger upp ett frågebatteri som ger dem utrymme att själva beskriva vad som fungerar bra och mindre bra samt vad som skapar värde i mötet med er.

Alla våra kundundersökningar skräddarsys efter varje kunds unika behov så oavsett vad ni vill veta så hittar vi svaren! Vi kan till exempel ta reda på varför era kunder väljer att köpa av er, varför de stannar kvar (eller funderar på att lämna), hur de uppfattar ert erbjudande, hur kontakten längs hela kundresan upplevs samt vilka faktorer som driver kundnöjdhet.

I vår analys identifierar vi både höjdpunkter och lågvattenmärken vilket blir en startpunkt för såväl förbättringsåtgärder som möjligheter till utveckling och innovation. Allt paketeras i ett snyggt, modernt och tillgängligt format så att det blir enkelt för er att ta nästa steg på resan mot nöjdare kunder och förbättrad lönsamhet.

Case inom kundundersökningar

Checklista till nöjes- & besöksnäringen i sommartider

Turist, Javisst! 8 checkboxar med info och tips som lotsar dig som är verksam inom nöjes- och besöksnäringen till en bättre kundupplevelse i sommar, semestertider och högsäsong.
läs mer

Kundresekartläggning med djupintervjuer hos Cnema

Cnema är Norrköpings kommuns filmverksamhet. Biografen har ett helhetstänk som omfattar bio, mediepedagogik, skapande och externa samarbeten. För att kunna utveckla verksamheten på ett relevant sätt tog Cnema hjälp av Origo Group till att utföra en kundresekartläggning med djupintervjuer.
läs mer

Gästupplevelsen på Gröna Lund

Parks & Resorts mäter dagligen gästupplevelsen i alla deras parker, Hör Sebastian Delefors, Marknadschef på Gröna Lund och Skara Sommarland, berätta om vilka agerbara insikter som mätningen av gästernas upplevelse medför till deras arbete med ständig förbättring.
läs mer

Vakins kundresa

Engagerade kunder gjorde att synpunkterna kring återvinningscentralerna strömmade in. Vakin (Vatten och avfallskompetens i norr) förstod snabbt att det fanns förbättringsområden och valde att göra en kundresa och gå till botten med vad som fungerade och inte. Hör Anna-Lena Fomin, Johanna Cory och Emma Ramström berätta hur kundresan gått till och hur de nu kommer arbeta med resultatet.
läs mer

Ökad omsättning på Ikea

IKEA ville veta vad som skulle ge deras kunder en mer positiv upplevelse – och samtidigt öka sin försäljning. Kravet var enkelhet och att metoden på kort tid kunde hitta den detalj de skulle tjäna mest på att förbättra.
läs mer

Kalmarhems ökade förtroende hos kunderna

Kalmarhem ville hitta nya vägar framåt där målet var att öka förtroende hos kunderna och komma i topp när kund ska välja hyresvärd. Lösningen? Onlinesystemet Livesteps!
läs mer

Nöjd Studbo – studentbostadsbranschens kundundersökning

Hur många reser och vart reser man? Vilket är syftet med resan? Är det skillnad under sommar och vinter? Trafikanalys är en statlig myndighet som förser beslutsfattare inom transportpolitiken med kunskapsunderlag. Utgångspunkt är det transportpolitiska målet om en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning.
läs mer

Topp 4 bland kundundersökningar

Just kundundersökningar är det vi gör mest på Origo Group och vi har erfarenhet av både vanliga och ovanliga varianter. Det här är våra fyra mest efterfrågade tjänster:

Kund­nöjdhet

Följ upp nyckeltal som NKI och NPS och få koll på hur kundupplevelsen utvecklas över tid.

Kund­resan

Åskådliggör hela kundresan i en process och få förståelse för hur ni upplevs i varje kontakt.

Tjänste­utveckling

Mystery Shopping

Undersök den faktiska kundupplevelsen av till exempel en resa, ett köp eller er service.

Rätt metod för er kundundersökning

Vi genomför alla undersökningar med egen personal. Det gör att vi snabbt kan välja rätt metod, säkra resurser och garantera kvalitet oavsett om det handlar om kvantitativa eller kvalitativa kundundersökningar.

Läs mer om våra undersökningsmetoder HÄR

Vår plattform Origo Live är tillgänglig 24/7

Vår plattform Origo Live visualiserar insikter tydligt, enkelt och snyggt, ger feedback i realtid samt möjliggör för dig som beslutsfattare att själv plocka fram exakt det underlag du behöver.

Läs mer och se demon om Origo Live HÄR

Hör av dig!

Lena
Lovén

Ansvarig Kundundersökningar

+46 76 722 42 33 lena.loven@origogroup.com

Guider & tips

Trendspaning 2023

Kriserna påverkar människor på många plan.  Vi blir mer medvetna och gör värderingsstyrda val – genom hur vi lever, konsumerar och arbetar. Utifrån detta har vi tagit fasta på 3 övergripande trender som vi pinpointar i denna trendspaning. Hur påverkar de er och vad är extra viktigt för er som verksamhet att preppa med redan nu? Häng med!
läs mer
kundupplevelse origo group

5 steg till en bättre kundupplevelse

Det finns olika sätt att jobba för att förstå kundupplevelsen. Vi brukar prata om strategiska och operativa kundinsikter samt kvantitativa och kvalitativa undersökningar. I den här guiden förklarar vi lite mer och ger dig 5 steg på vägen till en bättre kundupplevelse.
läs mer

Så lär du känna dina kunder på riktigt

Vill du arbeta kunddrivet på riktigt? Och ta reda på vad dina kunder faktiskt uppskattar och saknar med era tjänster och produkter? Vad kul – då är utvecklingsmöjligheterna för er enorma!
läs mer

Så får du ledningens stöd när du ska göra kundundersökningar

Här får du 3 enkla steg att följa när det gäller att få med dig ledningen på resan mot ett bättre insiktsarbete!
läs mer

6 vanliga misstag när du gör en kundundersökning

Även om du har fått med dig ledningen och skickar ut genomtänka frågor så flyter inte alltid hela processen med kundundersökningen så bra som du vill... Vi listar de vanligaste misstagen vägleder dig rätt!
läs mer

Fakta om kundundersökningar

Vad är en kundundersökning?

Varför är kundundersökningar viktiga?

Hur utförs en kundundersökning?

Vilka typer av kundundersökningar finns det?

Hur kan jag dra nytta av kundundersökningar för mitt företag eller min verksamhet?

Vad är de bästa tipsen för att genomföra en framgångsrik kundundersökning?

Hur kan jag komma igång med en kundundersökning?

Hur kan Origo Group hjälpa mig med min kundundersökning?

Vad är skillnaden mellan kundundersökningar och marknadsundersökningar?

Hur kan jag kontakta Origo Group för mer information om kundundersökningar?