tjej undersöker priset på en hatt för att avgöra om hon vill köpa den eller inte

Inför prissättning: Mät målgruppens preferenser och betalningsvilja

Allt har ett pris…

Vad är din vara eller tjänst värd för kunden? Det må vara en svår fråga att besvara, speciellt när inflationen har kommit att påverka de flestas plånböcker. Finns det något som du dragit ner på? Kanske har den där latten som du brukade unna dig på vägen till jobbet blivit oförsvarbart dyr? Eller har du, istället för att söka dig till eko-märkningarna i matbutiken, börjat leta upp de röda lapparna med extrapris? 

Svaret på frågan vad din vara eller tjänst är värd finns. Och det är vårt jobb att ta reda på det! 

Alla verksamheter agerar på en marknad där konkurrenters, kunders, intresseorganisationers och politikers agerande påverkar förutsättningarna för att lyckas. Idag befinner vi oss i ett pressat ekonomiskt läge, men en marknadsundersökning hjälper er att förstå denna spelplan och vilka drag som tar er dit ni vill. Den behövs bland annat när ni är nya på marknaden, när ni vill förstå hur ni kan dra nytta av trender i samhället, när alla konkurrenter slåss om samma position, när ni har tappat i försäljning eller när ni ska lansera nya produkter. Idag kommer vi fokusera på vad du med största sannolikhet vill göra nu; sätta konkurrenskraftiga priser och maximera intäkterna. Detta är vår steg-för-steg-guide till din nya prissättningsstrategi!

1. Skaffa stenkoll på målgruppen

Det första du behöver göra är att ha koll på din målgrupp. Genom att noggrant segmentera och analysera målgruppen får du en tydlig bild av behov, drivkrafter, köpbeteende och preferenser. Du kan även få koll på vilka geografiska, demografiska, psykografiska samt beteendemässiga faktorer som kan påverka målgruppens inställning till din prissättning.

2. Samla in data 

Dels kan du fråga dina befintliga kunder eller användare och dels kan du fråga marknaden. Det bästa är förstås att fråga båda – såvida du inte är helt nystartad. Kanske finns det personer som du inte når ut till just nu, men som du vill nå med din nya prissättning? Då är marknadsundersökningen ett effektivt val. Den kan även hjälpa dig i avseende att göra en konkurrentanalys.  För att göra en bra prissättning vill du ta reda på hur målgruppen reagerar på olika prisnivåer, men även skaffa koll på marknadstrender, prisstrukturer och konkurrenters praxis.

Kundundersökningar och marknadsundersökningar kan göras på flera olika vis; webbenkäter, intervjuer, fokusgrupper, eller observationer är några av sätten. Oavsett metodval är det viktigt att ställa relevanta frågor. Vi på Origo Group är experter på båda delarna, och vi ser dagligen till att verksamheter får reda på vad de undrar – så att de ska kunna fatta bra beslut.

3. Analysera och tolka resultaten

En av de viktigaste delarna i alla typer av undersökningar är att man lägger kraft på en bra sammanställning, analys och tolkning av resultaten som samlats in. Med hjälp av statistik i ett visuellt tilltalande verktyg går det att identifiera exempelvis mönster och olika segment – och på så vis dra meningsfulla slutsatser som blir till värdefulla insikter att agera på.

4. Sätt din prissättningsstrategi

Ta vara på insikterna från din analys och skapa en prissättningsstrategi. Kanske har er målgruppsanalys och segmentering givit er insikten att ni behöver ha en differentierad prissättning, dvs. att ni tillämpar olika prissättning till olika grupper. Eller behöver ni ha en mer dynamisk prissättning där ni kontinuerligt anpassar priset efter behov hos målgrupp eller jämförelse med konkurrenter? Kan det vara en idé att paketera tjänsten eller produkten annorlunda för att kunna tillfredsställa de olika kundsegmenten ni fått fram?

5. Följ upp och gör kontinuerliga anpassningar för att maximera intäkter

Eftersom marknaden och omvärlden är föränderlig blir det allt viktigare att ha koll på sin statistik och kontinuerligt mäta och följa upp, för att kunna göra anpassningar i erbjudandet. Detta betyder inte att du ska göra samma typ av grovjobb som i den första undersökningsvändan, men insamling av marknadsdata samt ett enkelt kundundersökningsverktyg där löpande feedback kommer in kan vara på sin plats för att du ska kunna följa utvecklingen och göra de anpassningar och justeringar som krävs för att maximera dina intäkter.

6. Undvik skrivbordslådan

Vi och våra kunder har sagt det förr och vi säger det igen: Mät inte för mätningens skull och se till att insikterna inte hamnar i skrivbordslådan. De investeringar du gör med ditt insikts-och undersökningsarbete kommer först att ge dig frukt när du gör något med resultaten.

Lycka till med prissättningen!

Som man frågar
får man svar!

Det är en konst att välja metod, ställa rätt frågor, säkra svarsfrekvens samt utarbeta vassa analyser och träffsäkra insikter – och vi behärskar den. Så här jobbar vi när vi planerar, genomför, analyserar och levererar undersökningar.

Så här arbetar vi

Hör gärna av dig!

Karin
Hedelin-Lundén

Affärsområdeschef Privat sektor

+46 70 859 41 99 karin.hedelin-lunden@origogroup.com

Mer läsning...

medarbetare och ai-robot på kontor

Medarbetartrender 2024

Välkommen att trendspana med oss - nu är det hög tid att lyfta blicken och ta reda på vad som kommer påverka 2024 ur ett ledar- och medarbetarperspektiv.
läs mer

TENA

TENA har nyligen gjort en undersökning i Norden för att få reda på hur det ser ut för kvinnor när det kommer till klimakteriet (och dess olika faser) samt urinläckage. Resultatet? Ny förståelse, anpassad kommunikation och möjlighet att hjälpa.
läs mer
trendspaning 2024

Trendspaning 2024

I vår trendspaning pinpointar vi de trender vi ser i samhället och världen, ja till och med bortom den – med fokus på BX och CX. Vi vill med denna trendspaning ge dig bästa förutsättningarna för att gå in i 2024.
läs mer