Kundundersökning vanliga misstag

Revolutionera din kundundersökning: Undvik dessa vanliga misstag

Så briljerar du på nästa kundundersökning

Att kundupplevelsen är viktig vet du redan. Och nästan alla företag menar att de arbetar kunddrivet. Men alldeles för få gör det på ett effektivt sätt. Här är 3 vanliga misstag när du gör din kundundersökning – och vad du kan göra för att undvika dem.

  • Ni har ingen specifik målgrupp

Klart ni som företag vill ha in så många svar som möjligt i er kundundersökning, men slarvar ni med kundunderlaget blir det ofta svårt att segmentera och underlaget blir spretigt och svårtolkat. Var noga med att fråga er vilka ni vill nå ut till och var tydlig med vilka du vill ha svar från – och skicka enbart ut till dem. På så sätt blir undersökningen relevant.

  • Kundundersökningen skapas inifrån och ut

Basera aldrig frågorna på interna idéer och åsikter utan se till att ta på dig kundens glasögon för att inte missa de centrala delar som kunden upplever i sin vardagliga kontakt med tjänsten eller produkten. Är du osäker på vilka frågor som är mest effektiva att ställa är ett tips att börja med en mindre, kvalitativ undersökning eller kundresekartläggning. När ni fått svar från förstudien kan ni välja ut specifika områden att undersöka och skapa en större, kvantitativ undersökning.

  • Resultaten tolkas fel

När svaren äntligen är klara är det dags att fördela dem till rätt team och här är det vanligt att inte ha förberett medarbetarna för att ta insikterna vidare i aktiviteter och lärande. Många går för snabbt vidare mot nästa undersökning, utan att stanna upp och reflektera. Det bästa du kan göra är att ha en öppen digital plattform där exempelvis supporten kan ta del av sin del, säljarna ser sina resultat och marknad kan gå tillbaka och titta på sin del. Ge alla chansen att ta del av resultaten och arbeta med dem – på så sätt skapas riktig förändring.

Psst! Det finns  mer att lära – därför har vi satt samman en guide som kommer att hjälpa dig att navigera rätt vid kundundersökningar. Guiden “6 vanliga misstag när du gör en kundundersökning – och så undviker du dem” laddar du ned genom formuläret nedan.

GRATIS GUIDE - 6 vanliga misstag när du gör en kundundersökning

Fyll i formuläret för att få guiden till din mejl.


Detta får du reda på i guiden:

  • Hur du får med dig ledningen, även om de är tveksamma till vikten av kundundersökningar. 
  • Varför du aldrig borde skicka en kundundersökning till hela kundlistan. 
  • Hur du ska ställa frågor som får in relevanta svar, utan att locka med presentcheckar som belöning. 
  • Varför en kundundersökning bara får ha ett syfte. 
  • Det hemliga knepet som gör att undersökningen talar till kundens känslor och frustrationer snarare än att den utgår från gissningar. 
  • Hur ni ska ta hand om svaren efter undersökningen, för att få ut maximal effekt och utvecklas som organisation. 

Hör av dig!

Maria
Celén Törnqvist

Försäljningschef Privat sektor

+46 70 766 80 64 maria.celen@origogroup.com

Fler guider

Så arbetar dessa företag insiktsdrivet - och når framgång

Ta reda på hur Amazon, Swedavia, ICA, Essity, SKR, White Arkitekter, Jula och Kalmarhem jobbar med insikter genom att ladda vår senaste guide!
läs mer

Checklista till nöjes- & besöksnäringen i sommartider

Turist, Javisst! 8 checkboxar med info och tips som lotsar dig som är verksam inom nöjes- och besöksnäringen till en bättre kundupplevelse i sommar, semestertider och högsäsong.
läs mer
Ex-rapport därför vill medarbetarna byta arbetsplats

Orsaker som får medarbetarna att byta jobb

64 procent av svenskarna funderar på att byta jobb under 2023? Pengar och önskan om en högre lön toppar anledningarna. Har du koll på vilka faktorer, förutom förhöjd lön, som kan göra att medarbetare vill stanna kvar på arbetsplatsen? Och vad kan få fler talanger att söka sig till just er?
läs mer