För att få en bild av hur kvinnor agerar, tänker och upplever klimakteriet samt urinläckage gjordes en marknadsundersökning där 1000 kvinnor från varje land (Sverige, Norge, Danmark och Finland) svarade på frågor kring ämnet. Jessica Sandrén berättar att TENA ofta gör globala undersökningar. Denna gången riktade de in sig på den nordiska marknaden just för att kunna skapa sig regional förståelse och kommunicera med målgruppen på bästa sätt.
– Genom undersökningen fick vi reda på att det fanns stor okunskap kring klimakteriets tre faser samt urinläckage. Bara förklimakteriet kan pågå upp till 10 år och många kvinnor har ingen aning om detta samt vilka symtom som kan härledas dit. Både när det kommer till förklimakteriet, klimakteriet och efterklimakteriet finns hjälp att få, och vi vill öka kunskapen och kunna stötta.
Undersökningsresultatet delades internt till kollegor, både i nordiska organisationen men även globalt. Insikterna blev även PR, kommunikation till målgruppen och utbildningsmaterial till TENAs kunder.
– Har man koll på siffror så är man kung! Då har man koll på läget och de talar ett språk som alla förstår så det sätter vi högt värde på. Genom vår undersökning fick vi fram hur situationen i Norden ser ut – det ser inte alltid likadant ut i övriga Europa, säger Jessica Sandrén.
När det kommer till urinläckage är 1 av 3 kvinnor över 35 år drabbade. Men även männen har läckage; 1 av 4 män över 40 år drabbas. En annan intressant insikt som undersökningen visade var att många kvinnor fortsätter använda mensskydd för urinläckage och de vet inte om skillnaden med produkterna.
– En TENAprodukt är gjord för att ta hand om en snabbrörlig vätska medan mensskydd tar hand om en mer trögflytande vätska. Det är en stor skillnad på materialet inuti produkterna trots att de liknar varandra på utsidan. Här har vi ett jobb att göra för att förtydliga skillnaderna, säger Jessica Sandrén.
Varför är det så viktig att mäta?
– För att förstå kvinnor i norden bättre. Vi ville ta reda på vad de använder för skydd, var de handlar, vad har de för preferenser, vad de vet om klimakteriet, vad de har för symtom och vad de går igenom – allt för att kunna kommunicera med dem på det bästa och mest effektiva sättet. Dessa insikter får vi via research.