Definiera varumärkets syfte & öka lönsamheten

Dagens konsumenter är pålästa, kritiska och kräver transparens. Därför är det viktigare än någonsin att ditt företag skapar en meningsfullhet som bygger engagemang och stärker varumärket. Det behöver inte vara allt för svårt, men många har en tendens att lägga för lite tid på denna extremt viktiga del. Häng med – så här tar du de första stegen och definierar syftet.

Företag som har definierat sitt syfte, sitt why, har ett enormt försprång framför de som inte har gjort denna resa. Men varför är det så viktigt egentligen? Här är 3 anledningar som visar varför syftet i allra högsta grad hänger ihop med både klirret i kassan och kundlojaliteten.

  • Samhörighet öppnar plånboken. Människor idag, speciellt unga, är mer benägna att konsumera produkter från företag de känner en värderingsmässig samhörighet med. Nästan hälften av konsumenter skulle vara beredda att betala mer för produkterna om företaget bakom bidrog till en bättre värld. Ett väl definierat syfte ger er som företag en tydlig riktning på vilka ni är och vad ni står för.
  • Samhällsengagemang – ett måste. Dagens kräsna konsumenter är ständigt uppkopplade, informerade och har ett obefintligt tålamod. De vågar öppet kritisera, skapa opinion och förväntar sig att företag deltar i samhällsdebatterna.
  • Medarbetarna stannar. Ett högre syfte inom verksamheten pekar ut en gemensam målbild och ambition som man vill vara en del av, vilket skapar engagemang och effektivare arbetsklimat. Medarbetarna i en verksamhet med ambitionen att på ett högre plan göra skillnad är nöjdare med sitt jobb och stannar inom kvar längre på arbetsplatsen.

Syftet måsta vara äkta och inte bara något som man tror ökar försäljningen. Det skall vara något som engagerar er målgrupp, passar ert varumärke och som ni som företag kan stå för långsiktigt.

Så ett väl definierat syfte skapar alltså en effektivare organisation och ger fler lojala kunder. Långsiktigt leder det även till bättre affärer och gör svåra beslut enkla. Men syftet måste också vara äkta och inte bara något som man tror ska öka försäljningen. Det ska vara något som engagerar er målgrupp, passar ert varumärke och som ni som företag även kan stå för långsiktigt.

Börja med att fråga er dessa 2 frågor:

  • Vilken fråga engagerar er målgrupp? (problemet måste vara aktuellt och relevant för er befintliga målgrupp eller den målgrupp ni vill attrahera, ex ojämlika löner, klimatfrågan, jämställdhet).
  • Vad är kopplingen mellan ert varumärke och lösningen? (viktigt med en stärkt koppling mellan problemet och ert varumärkes bidrag till lösningen).

Vi på Origo Group är specialister på att stärka varumärken och hjälper årligen många företag i sitt varumärkesarbete. Kontakta gärna Maria Hildell nedan för att få hjälp med ditt nästa steg – och veta hur du möter morgondagens behov på bästa sätt.

Lär dig mer!

Segmentering

Segmentering skapar förutsättningar för framgångsrik kommunikation och hjälper dig att koncentrera dina begränsade resurser till de potentiella kunder som mest sannolikt köper din produkt eller tjänst – genom att dela in dem i homogena grupper. Ladda ner vår guide och upptäck fler av segmenteringens fördelar!
läs mer

6 fallgropar när du bygger varumärke

Dags att stärka varumärket, det kan vara ungefär hur svårt och enkelt som helst. Häng med på vår djupdykning där vi går igenom sex vanliga fallgropar och misstag kring varumärkesbyggande. Hur många fallgropar kan du undvika?
läs mer

Trendspaning 2023

Kriserna påverkar människor på många plan.  Vi blir mer medvetna och gör värderingsstyrda val – genom hur vi lever, konsumerar och arbetar. Utifrån detta har vi tagit fasta på 3 övergripande trender som vi pinpointar i denna trendspaning. Hur påverkar de er och vad är extra viktigt för er som verksamhet att preppa med redan nu? Häng med!
läs mer

Hör av dig!

Maria
Hildell

Ansvarig Varumärkesundersökningar

+46 709 581030 maria.hildell@origogroup.com