jula

Jula fördubblade sin effektivitet med Tiklo

Från kalkylark till realtidsuppföljning av den dagliga driften

Jula är ett välkänt namn inom detaljhandeln inte bara i Sverige – utan runt om i Europa med ca 130 varuhus och de växer hela tiden. För att ge en och samma kundupplevelse oavsett vart du är behövde Jula ett sätt att strömlinjeforma den dagliga driften, få ökad effektivitet och en översikt av hur alla varuhus presterar. Vi pratade med Carl-Marcus Elfving, kedjekoordinator, som var med och implementerade Tiklo som Julas centrala checklist-system.

– Att driva en butik inom retail handlar om mycket mer än försäljning. Vi behöver även upprätthålla en standard för butikens skick, atmosfär, hygien, prissättning, påfyllda hyllor och övergripande ordning och reda, säger Carl-Marcus.

Detta kräver bra struktur och processer.

– Innan var vi tvungna att skriva ut listor, gå runt och fylla i med en penna och sedan manuellt mata in datan i ett kalkylark. Det tog tid att föra in och analysera och det kunde bli en hel del manuella fel, säger han.

För att lösa detta införde Jula ett centralt verktyg för den operativa driften, som heter Tiklo. Tänk dig att alla viktiga uppgifter vid öppning och stängning loggas och kontrolleras i en app varje dag. Eventuella problem som uppstår hanteras direkt, och vecko- samt månadsrutiner följs upp på ett strukturerat sätt. Problem som inte kan lösas fotas och får en ansvarig som följer upp ärendet.

Detta ledde till stora förbättringar inom både stort och smått. Butikschefen kunde plötsligt hålla koll på butikens status inom de olika delarna. Regionchefer och landschefer fick en tydlig översikt i webbportalen över vad som hände och var extra insatser behövdes.

– Hallelujah-ögonblicket var när en av butikerna hade skapat ungefär 200 olösta problem under veckan och i slutet av veckan när butikschefen kollade var allt löst. Vi var helt blown away eftersom de aldrig tidigare hade kunnat utföra den mängden arbete på den korta tiden förut. Jag tror det är där systemets riktiga styrka ligger, att snabbt identifiera och lösa problem, säger Carl-Marcus.

tiklo jula case
Carl-Marcus-Elfving-jula

Carl-Marcus Elfving: Våra tydligaste förbättringar med Tiklo

  • Effektivitet & försäljning
  • Tid
  • Kundupplevelse
  • Uppföljning av problem
  • Lokala prioriteringar
  • Datadrivna förbättringar på central nivå

Effektivitet & försäljning: Effektiviteten i driften har fördubblats, vilket även syns i försäljningen.

Tid: Jula sparar 10-20 timmars arbete per vecka i var och en av sina ca 130 butiker, vilket summerar till över 100 000 sparade arbetstimmar varje år.

Kundupplevelse: En enhetlig upplevelse med en hög stabil nivå. Tänk dig en kund som går in i en av Julas butiker – de blir mötta av en prydlig miljö, påfyllda hyllor och personalen är service-minded och effektiv. De ser att priserna är tydligt märkta och att butiken är ren och fin. Allt detta bidrar till en shoppingupplevelse som inspirerar och ökar försäljningen.

Uppföljning av problem: Tydligare kommunikation kring problem och ansvar resulterar i snabbare hantering och bättre service till kunderna.

Lokala prioriteringar: Det är enklare att lägga resurser på rätt sak. En butikschef kan kan identifiera problem och prioritera dem enkelt och agera innan det är för sent – till exempel innan lagret för en vara tar slut.

Datadrivna förbättringar på central nivå: Det går att identifiera mönster, trender och områden som hjälper i det övergripande arbetet kring rutiner och uppföljning.

Ta reda på mer om Tiklo

Upptäck verktyget

Glöm papperslistor, pennor och manuella inmatningar i kalkylark. Inspektera den dagliga verksamheten, förenkla och effektivisera rutinerna – för renare, finare, trevligare och säkrare butiker, restauranger, hotell och nöjesparker.

Mer om Tiklo
kvinna som arbetar vid sin dator och använder verktyget Tiklo

Hör gärna av dig!

Ted
Axelsson

Customer Success Manager

+46 70 432 73 60 ted.axelsson@origogroup.com

Upptäck fler case

Gästupplevelsen på Gröna Lund

Parks & Resorts mäter dagligen gästupplevelsen i alla deras parker, Hör Sebastian Delefors, Marknadschef på Gröna Lund och Skara Sommarland, berätta om vilka agerbara insikter som mätningen av gästernas upplevelse medför till deras arbete med ständig förbättring.
läs mer

Kalmarhems ökade förtroende hos kunderna

Kalmarhem ville hitta nya vägar framåt där målet var att öka förtroende hos kunderna och komma i topp när kund ska välja hyresvärd. Lösningen? Onlinesystemet Livesteps!
läs mer

Vakins kundresa

Engagerade kunder gjorde att synpunkterna kring återvinningscentralerna strömmade in. Vakin (Vatten och avfallskompetens i norr) förstod snabbt att det fanns förbättringsområden och valde att göra en kundresa och gå till botten med vad som fungerade och inte. Hör Anna-Lena Fomin, Johanna Cory och Emma Ramström berätta hur kundresan gått till och hur de nu kommer arbeta med resultatet.
läs mer